Den dagen jeg ble tatt av snøskred og kom fra det med kun litt såret stolthet,

litt mer erfaring og en skistav mindre - link til TV2

Historien

Dette er ikke noe forsøk på å skremme folk fra fjellet, men heller en påminnelse om hvor sårbare vi er uansett erfaring og ikke minst uansett hvor godt kjent vi er i områdene vi ferdes i vinterfjellet. Dette var noe jeg så absolutt fikk en "bekreftelse" på onsdag 28 februar i år.

Som på så mange andre flotte vinterdager i år ble skiene lastet i bilen og kursen satt mot Bontveit med flotte løyper i Gullfjellsområdet med Austefjellet og Hausdalshorga som primære mål. En tidligere kollega hadde dagen i forveien trakket seg opp samme ruten og rapportert om glimrende forhold.

Det var helt blå himmel, rundt minus 7 grader, en del vind fra nord og noe avblåst og skavlete. Jeg fulgte den vanlige sommer og vinter ruten fra Bontveit om Bjørnastølene og videre mot Dyrdalsvatnet.

I området hvor skredet gikk er det en svak helning og over sporene fra dagen og dagene i forveien var det kommet et meter bredt og 3 -4 cm tykt lag med fokksnø. Litt på vakt, men uten da å ha registrert spesielle faresignaler gikk jeg rolig inn i området..

Da var det at det berømmelige lille drønnet eller sukket kom fra snøen under meg. Millisekundet etter registrer jeg rimelig store snømasser som kommer mot meg, fører meg nedover og begraver meg til over hoften. Deretter blir alt helt stille, skremmende stille. Beina er fastspent i skiene som igjen er helt fastlåst i snøen og alt rundt er snøblokker og løssnø.

Heldigvis er snøen lett, blokkene 20 -25 cm tykke. Etter 10 - 15 minutters rolig graving kan jeg klikke på meg skiene som jeg varsomt har satt på nedsiden av skredtungen. Jeg sklir raskt ned på skrå og ut av skredområdet.

 

Laget med kantkorn registrerte jeg til å være 2 -3 cm tykt og kan vel under de foregående forhold betegnes som et vedvarende svakt lag, ikke ulikt det som helt sikkert er rådende for snøforholdene langt ut i påsken. Kort sagt - faren for flakskred er tilstede også i Rasdalsfjellene..... les mer om skred på varsom.no og varsel Voss

TV2 journalisten Ivar og fotografen Martin lager reportasje som kommer i forkant av påsken, litt forebyggende kan man jo være med på

Politiet ble varslet for ikke å utløse noen aksjoner om noen skulle se skispor inn i området eller en stav som stakk opp mellom snøblokkene. Så var det å ta seg tilbakt til bilen, med en stav, ikke noe enkelt i hardt oppkjørte løyper og selvsagt litt skjelvende. Og så ble det litt tid for ettertanke ved Bjørnastølene, kokekaffe og matpakke og selvsagt en god klump snus under leppen.

Tanken gikk også tilbake til tiden hvor jeg hadde tjenesthunder i politiet, begge to godkjente lavinehunder, 20 vinter(lavine) kurs, av disse 10 kurs som instruktør, flere utrykninger til reelle snøskred, diverse øvelser med Røde Kors og masse teori i hodet..

Det hjalp bare ikke denne dagen, naturen tok ikke hensyn til hverken kurs eller fagkunnskap og jeg ja, jeg fortsetter med turene mine.... http://www.tv2.no/a/9745526

tilbake  hjem © Arild Skjelbred