august 2008    
     
  Dala Lars (Lars bruket)(gnr.3)   Bilde avfotografert ved Grendahuset 210808

Helge Larsson hadde garden til 1875 då sonen Lars (Dala-Lars) overtok. Han var gift med Marta Rødland. Dala-Lars var ein drivande arbeidskar. Han stod opp i 4 - 1/2 5 tida om morgonen i slåtten, og heldt på til seine kvelden. Lars var kjend for sine gode replikkar og historier.

I slåtten overnatta Lars gjerne i Leinaløa når han slo der oppe. Han hengde langorvet på bandastokken for å ha noko å verja seg med om bjørnen kom. Ei natt vakna han og såg bjørnen fara forbi med ein saueflokk framføre seg. "Det var så skogen svøydde seg bortover Noremyrane", sa Lars. Ein annan gong overnatta han på Nipestadlane. Då dreiv bjørnen og kasta stein utover Nipa så han Lars fekk ikkje sova.

Dala-Lars hadde ei børse som ham kalla "Svøyvæ". Han gjekk mykje på jakt, og då gjekk han alltid med hanen oppspent. "Svøyvæ" var ei utifrå børse. Han fann eit revehi innunder Horgi og låg der og venta på at revane skulle koma ut. Då det begynte å ljosna, stakk to revungar hovudet ut. Lars skaut overkjeften av den eine og underkjeften av den andre med eit skot.

Ein gong han var på rypejakt i Nakkaskaret flaug det opp eit par ryper. Lars fyrte av 7 skot mot den eine og skaut fjørene av henne, men rypa var ikkje daud. "Ho for om Nakkaskaret snau som ei raka kjetta," sa han. Han let om at det måtte vera ei slags trollrype.

"Svøyvæ" vart seld på auksjonen etter han, og hamna i USA.

Dala-Lars var og litt av ein verprofet. Han studerte "vebrauta" (Mjølkevegen) og fann ut korleis veret skulle verta.

   
  tilbake  hjem © Arild Skjelbred